Kerékpár gumi

TOVÁBB AZ ORSZÁGÚTI/TRIATLON GUMI KATEGÓRIÁRA

TOVÁBB A MTB GUMI KATEGÓRIÁRA

TOVÁBB A GRAVEL/CX/TREKKING GUMI KATEGÓRIÁRA

TOVÁBB A GUMI BELSŐ KATEGÓRIÁRA

TOVÁBB GUMI TARTOZÉK KATEGÓRIÁRA

TOVÁBB A GUMI OUTLET KATEGÓRIÁRA

Kerékpár gumi. Amikor kerékpározunk – ideális esetben – az egyetlen alkatrész, amely a talajjal érintkezik, az a gumi. Tehát, a gumi az a része a kerékpárunknak, amely az egyedüli intakt kapcsolatot jelenti az úttal, ahol a kerékpárunkkal közlekedünk!

Következésképpen, tisztáztuk, hogy a kerékpárunk egy rendkívül meghatározó része a kerékpár gumi, amely nagyban felelős a kerékpárunk tapadásáért, a kanyarodási képességéért, illetve azért, hogy hogyan érezzük magunkat a bringán.

A gumikat többféle módon lehet csoportosítani. Az egyik legfontosabb csoportosítási alapelv nyilvánvalóan a felhasználási terület. Tehát, vásárolhatunk kerékpár gumit országúti és terepfelhasználásra. Persze, ez cizelláltabb kategóriákat teremt, de mondjuk úgy: ez a két alapkategória. Országúti vagy aszfaltos felhasználásra létezik kifejezetten versenykerékpárra tervezett gumi, és létezik, olyan, amely bár aszfaltra való, de inkább túra, vagy amolyan mindenes, avagy közlekedésre szánt verziók is. Nos, tehát, van országúti kerékpár gumi, trekking gumi, vagy olyan gumi akár, ahol a kis tömeg vagy a nagyfokú tapadás nem olyan fontos szempont. S így tökéletesen alkalmas fixi kerékpárokra, vagy akár single speed kerékpárokra, amelyek elsősorban mindennapi, azon belül is kifejezetten város felhasználásra lettek megálmodva. 

Itt is vannak különböző alkategóriák, gondolok ilyenekre, mint pl. a méret. Itt az uralkodó méret egyértelműen a 28”. Tehát, tulajdonképpen minden ilyen kerékpár gumi ezzel a mérettel bír. Ellenben, különbséget kell tenni ballonosság tekintetében ezek között a gumik között. Országúti kerékpáros felhasználásra általában 21 mm és 28 mm között válogathatunk. Természetesen itt is vannak extrém kivételek, mondjuk 19 mm vagy akár 30, netán 32 mm, amelyből a 30 mm-t már elég sok országúti váz is tud fogadni. Az átlag országúti kerékpár gumi 25 mm, ezt a méretet használják és vásárolják a legtöbben. Természetesen vannak puhább és keményebb gumikeverékek, illetve vannak könnyebb, nehezebb, illetőleg defekttűrűbb és kevésbé defekttűrűbb kerékpár gumik is.

MTB gumi kategóriában is vannak különböző méretek. Mára a 29” az alapértelmezett átmérő, de találunk 27,5” (650B), és még kis akár a régi, 26” kerékmérethez is gumit.

Itt is vannak különböző szélességek, sőt akár még szélesített (29+, 650B+) kerékmérethez való gumik is.

Számtalan márka és kerékpár gumi közül választhatunk a Biondo Bike kerékpárüzlet kínálatában.