Blog - Technika

A VILÁG LEGKÖNNYEBB ELEKTROMOS MTB-JE – WILIER URTA HYBRID MODELLBEMUTATÓ

Ha már újfent megemlítjük, hogy a Wilier időről-időre legyártja a világ legkönnyebb elektromos országúti kerékpárjait, most beszéljünk a legkönnyebb elektromos mountain bike-ról, amely ezt a tömegadatot ráadásul fully kivitelben abszolválja!

A Wilier Cento1 Hybrid, Cento10 Hybrid és Filante Hybrid után a Wilier Urta Hybrid is világrekorder. Nem bízta a véletlenre a legendás liliomos gyártó – ebben is az élre tört!

Az Urta Hybrid már többedik dobásuk a kategóriában, de ilyen jól egyik sem sikerült, mint ez. Rengeteg alumínium és karbon vázas merevfarú és fully pedelec MTB kerékpárja volt már a Wiliernek az elmúlt években, és mindegyiket igyekeztek az aktuális trendeket mintegy meglőzve megalkotni. Ez azt jelenti, hogy mind formavilágban, mind tömegadatokban, mind használhatóságban piacvezető termékek megalkotása volt a cél ebben a kategóriában (is). Nyilván, ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a Wiliernél mindig is rendkívül fontos volt a mountain bike szegmens, de hogy MTB pedelec kategóriában is ennyire odateszik magukat, megmondom őszintén, minket is meglepett.

Erre nagyon jó példa a Wilier Urta Hybrid, amely ennek az evolúciónak mintegy csúcstermékeként értelmezhető, illetve ami minden tekintetben a piacvezető pozícióra igyekszik törekedni, és azt gondolom, ezen ambíció nem is egészen oktalan.


MIÉRT VÁLASSZ WILIER-T? 

A Wilier Triestina a világ egyik legidősebb kerékpárgyártó vállalata – 1906-ban alapították. Fiorenzo Magni-tól egészen a Team Groupama FDJ mai sztárjaiig kerékpáros generációk tömkelege használta nagyobb megelégedéssel a legendás olasz gyártó kerékpárjait.

A Wilier sokoldalúságát jelzi, hogy nem csupán országúti vonalon képes a legmagasabb minőségi igényeknek is megfelelni, hanem mountain bike palettája is világszínvonalú. A Wilier az egyik leginnovatívabb kerékpárgyártó is, számos világcég veszi át a fejlesztéseiket.

A Wilier ár/érték arányban is a legjobbak közé tartozik, ezen kívül az egyik legfanatikusabb rajongótábor is az övék.


WILIER URTA HYBRID – VÁZTECHNOLÓGIA, GEOMETRIA ÉS FELSZERELTSÉG 

A Wilier Urta Hybrid váz HUS-MOD + Liquid Crystal Polymer ultra high modulus karbonból készült. A fejcsőszög kellően lapos, így lejtőzésre is felettébb alkalmas geometriát kapunk, fölfelé pedig ugye, pazar + van motoros rásegítés is. Az első villa 120 mm-t mozog, ami all mountain felhasználásra is abszolút alkalmassá teszi, azonban a geometriáját tekintve inkább a downcountry-hoz áll közelebb. A kerékpár össztömege M-es méretben akár 16 kg alá is beférhet! 

A 120 mm-es rugóút (elöl és hátul) és az agresszív geometria teszi az Urta Hybrid-et kompakttá, biztonságossá és erőteljessé. Részleteiben a méretek hosszabb reach-el rendelkeznek. 75°-os üléscsőszög a nagyobb reakciókészség érdekében, valamint 66,5°-os fejcsőszög jellemzi a jobb manőverezhetőség miatt!

Az Urta Hybrid fejlesztése során a Wilier Innovation Lab mérnökei számára a kiindulópontot az Urta SLR high end fully MTB-juk jelentette, amely a 2022-es XCO U23-as világbajnokság győztese is egyben - Simone Avondetto használta. Bár az Urta Hybrid kinematikája világosan tükrözi a versenyverzióét, továbbfejlesztették azt, hogy megfeleljenek az e-downcountry MTB kerékpárok igényeinek. A hátsó rugóstag a vázba való integrációja rendkívüli torziós merevséget és – nem utolsósorban – tisztább és elegánsabb esztétikai megjelenést eredményez. 

Tehát, karakterisztikai jellemzők terén is mindent tud az Urta Hybrid, amit elvárhatunk tőle: aszimmetrikus vázkialakítás, integrált kábelezés, IFP, tapered fejcső, BB92-es press fit középrész és még sok kis apró finomság. Az Urta Hybrid egy közel hibátlan high end termék, és a valóban gyönyörű olasz design már csak hab a tortán.

A KS Ragei dropper post pedig, alapfelszereltség, és az Urta Hybrid összes verziója ezzel érkezik.


URTA BAR INTEGRÁLT KARBON KORMÁNY 

A világbajnok Urta SLR-hez hasonlóan az Urta Hybrid is 760 mm széles Urta Bar integrált karbon kormánnyal kapható, amely 3 kormányszár-hosszúsággal választható: 60, 75 vagy 90 mm.
 
Ezzel a váz/kormány párosítással kiváló teljesítményt nyújt korlátozott súlyának (150 grammal könnyebb az Urta Bar-al, mint normál kormány-kományszár kombinációval), valamint megnövelt kényelmének köszönhetően.
 
Az Urta Bar jobb rezgéselnyelést biztosít a hagyományos alumínium kormányhoz és kormányszárhoz képest.

 

MOTOR ÉS MAGYARÁZAT 

A Wilier Urta Hybrid a Fazua Ride 60 motorjával érkezik, amely aktívan részt vesz az elektromos MTB-piac forradalmában. A pedelec MTB kategória szezonról szezonra fejlődik, az Urta Hybrid pedig, kézzelfogható példája a könnyebb, nagy teljesítményű anyagoknak és a legfrissebb elektromos hajtásrendszerekkel kombinált technológia fejlődésének. A Kevesebb, mint 16 kg – ahogyan már emlíítettem - rekord a kategóriájában. A könnyűség azt jelenti, hogy nincs szükség nagy teljesítményű motorokra vagy nagy kapacitású akkumulátorokra.
 
Az Urta Hybrid, tehát, a Fazua vadonatúj Ride 60 rendszerét használja. Ez a motor 450 W teljesítményű, és 60 Nm-es forgatónyomatékra képes. Az akkumulátor pedig, 430 Wh kapacitású és litium-ionos kialakítású. 

A Fazua Ride 60 rendszer az optimális megoldás ennek a fully karbon e-MTB természetének és esszenciájának teljes kiaknázásra: könnyű és gyors mászás közben, gyors, biztonságos és szórakoztató a lefelékben. Mindeközben síkon, az Urta Hybrid hihetetlenül kis tömege sima futást és könnyű pedálozást biztosít - akár motoros rásegítés nélkül is - amely akkumulátor üzemidő-megtakarítást és végső soron megnövelt hatótávot eredményez.


VÉGSZÓ 

A Wilier Urta Hybrid összességében véve, egy hihetetlenül könnyű, elképesztően hatékony, és mindeközben döbbenetesen csinos elektromos downcountry fully mountain bike - 120 mm-es rugóúttal elől-hátul.
Egy evolúciós fejlődés csúcsa, a legigényesebbek számára.

follow us!

Follow us for special offers, exclusive products and information!