Blog - Technika

A KISEBBIK KIRÁLYFI - WILIER USMA SL MODELLBEMUTATÓ

 

A Wilier Usma SLR-ről azt írtam, hogy az „egyszerűség nagyszerűsége”, és most itt van a kistestvér, a kisebbik királyfi, amely az Usma SLR-hez nagyon hasonló vázkarakterisztikával, küllemmel és küldetéssel is rendelkezik. Nyilván nehezebb, kokpitban, és úgy általában felszereltségben sem ugyanaz, de nem is ugyanaz az árcédula fityeg rajta.

A Wilier Usma SL tulajdonképpen az utolsó generációs 101X utódja, de annak jóval modernebb, szebb és műszaki tartalmát illetően is már egy teljesen másik generáció képviseletét tisztelhetjük benne.

A Wilier off-road hardtail választéka tehát, az SL változat bevezetésével bővül, amely az előbb említett XC versenymodell Usma SLR minőségét és menetteljesítményét szélesebb közönséghez igyekszik eljuttatni. A könnyű monocoque karbon váznak köszönhetően az Usma SL könnyen kezelhető és természetesen 100 mm-es rugóúttal rendelkezik. Megőrizte ugyanazt a versenygeometriát, mint a versenyspecifikus nagytestvér, de elérhetőbb áron és kevésbé extrém össztömeggel kapható.

 

WILIER XCO HARDTAIL HISTÓRIA  

A Wilier Triestina óriási OFF-ROAD hagyományokkal rendelkezik, s ezen belül hosszú történelme van a high-end merevfarú XC MTB-knek is. Kezdődött a 101XC-vel most már 15 évvel ezelőtt (még 26”-os kerékkel és gyorszárral!), amely a maga idejében egy hihetetlenül innovatív merevfarú cross country mountain bike-nak számított. Utána érkezett, a 2010-es évek elején (már 29”-es kerékkel, és elöl átütőtengellyel) a 101XN, amely egyszerre volt könnyű, merev és mindenféle XCO/XCM versenyszituációban hatékonyan bevethető fegyver. 

Az igazán nagy revelációig – amely világszerte sokaknak feladta a leckét – várni kellett a 2010-es évek közepéig, ő volt a 101X. Azt hiszem, hogy talán a leglegendásabb olasz merevfarú XC MTB gurult le a tervezőasztalról az ő személyében. Amely egy teljesen megújúlt geometriával, hihetetlenül könnyű kivitelben, elől-hátul átütőtengellyel, illetve valami megütközést keltően gyönyörű kivitelben indult el világhódító útjára. Ezek után jött egy nagyobb ráncfelvarrás, és egy új név: megjelent a 110X, amely amellett, hogy a 101X-et egy kategóriával lejjebb száműzte a legendás liliomos gyártó modellpalettáján, BOOST-os volt - és rögtön egy Cape Epic kategóriagyőzelemmel debütált. 

Ami pedig, mindezt valahol feledtette, az az új Wilier-koncepció jegyében született MTB modellsorozat volt, amellyel azóta nagyjából mindent megnyertek, amit meglehetett. Ennek a divíziónak a merevfarú csúcsmodelljeként mutatkozott be a Wilier Usma SLR, most pedig, a kistestvér, az Usma SL.

 

VÁZTECHNOLÓGIA, GEOMETRIA ÉS FELSZERELTSÉG  

A Wilier Usma SL egy 29”-es kerekű, NHU-MOD high modulus carbon vázas merevfarú XCO/XCM MTB kerékpár. A váz maga könnyű, M-es méretben mindössze 1 160 grammot nyom a mérlegen. Vázkarakterisztikai jellemzők tekintetében mindent megkapunk, amit az Usma SLT tekintetében: aszimmetrikus hátsórész, BOOST-szabvány, integrált kábelezés, kétféle átütőtengelyes szabvány fogadására képes 3D papucsok, IFP és még sok minden ezeken kívül is. 

Geometriáját tekintve a szokásos négy méretben elérhető, illetve a fejcsőszög csupán 67,75 fok, amely nyilván a minden eddiginél stabilabb irányíthatóság jegyében lett így megálmodva. Végül, de nem utolsósorban pedig, érdemes szót ejteni a mindösszesen 425 mm-es láncvilla hosszról, amely a stabilitáshoz nagyfokú agilitást, illetve reszponzabilitást ajándékoz az Usma SL új gazdájának.

Felszereltség tekintetében jelenleg kétféle közül választhatunk: az Usma SL elérhető a SRAM S1000 T-Type AXS elektromos szettekkel, illetve a Shimano XT-t mechanikus alkatrészcsaládjával. Villafronton minden felszereltséghez a Rock Shox adja a csillapítást: a SRAM-os verzióhoz a SID BSE SL RL 100 mm-es villáját kapjuk, a Shimano-shoz pedig, a Recon RL-t. Kerekek vonatkozásában is a szokásos minőség jön szembe: a Shimano MT501 és a Miche XM45 kerekei közül lehet választani.

 

VERDIKT

A Wilier Usma SL tehát, egy kiváló választás azoknak, akik kifejezetten XCO/XCM mountain bike-ot keresnek maguknak, és szeretnének egy könnyű, rettenetesen csinos, de mindeközben kiváló áron elérhető darabot. Az Usma SL ugyanis pontosan ilyen.

follow us!

Follow us for special offers, exclusive products and information!