Blog - Technika

AZ EGYSZERŰSÉG NAGYSZERŰSÉGE - WILIER USMA SLR MODELLBEMUTATÓ

A Wilier Usma SLR valami olyasmi, amit nem kell túlmagyarázni. Vannak ugyanis dolgok, amelyek úgy jók, ahogy vannak. Nincsenek túlbonyolítva, nincsenek flancosnak látszani akaró elnevezések, nincs óriási hype – csak minden igényt kielégítő decens minőség, olasz finomság és sok évtizedes kultúrális gyökerek. A végeredmény pedig, önmagáért beszél, valójában ennek, amit most írásom főszereplőjének választottam, ilyennek kell lennie. Pont ilyennek.

WILIER XCO HARDTAIL HISTÓRIA 

A Wilier Triestina óriási OFF-ROAD hagyományokkal rendelkezik, s ezen belül hosszú történelme van a high-end merevfarú XC MTB-knek is. Kezdődött a 101XC-vel most már 15 évvel ezelőtt (még 26”-os kerékkel és gyorszárral!), amely a maga idejében egy hihetetlenül innovatív merevfarú cross country mountain bike-nak számított. Utána érkezett, a 2010-es évek elején (már 29”-es kerékkel, és elöl átütőtengellyel) a 101XN, amely egyszerre volt könnyű, merev és mindenféle XCO/XCM versenyszituációban hatékonyan bevethető fegyver. 

Az igazán nagy revelációig – amely világszerte sokaknak feladta a leckét – várni kellett a 2010-es évek közepéig, ő volt a 101X. Azt hiszem, hogy talán a leglegendásabb olasz merevfarú XC MTB gurult le a tervezőasztalról az ő személyében. Amely egy teljesen megújúlt geometriával, hihetetlenül könnyű kivitelben, elől-hátul átütőtengellyel, illetve valami megütközést keltően gyönyörű kivitelben indult el világhódító útjára. Ezek után jött egy nagyobb ráncfelvarrás, és egy új név: megjelent a 110X, amely amellett, hogy a 101X-et egy kategóriával lejjebb száműzte a legendás liliomos gyártó modellpalettáján, BOOST-os volt - és rögtön egy Cape Epic kategóriagyőzelemmel debütált. 

Ami pedig, mindezt valahol feledtette, az az új Wilier-koncepció jegyében született MTB modellsorozat volt, amellyel azóta nagyjából mindent megnyertek, amit meglehetett. Ennek a divíziónak a merevfarú csúcsmodelljeként mutatkozott be modellbemutatónk főhőse, a Wilier Usma SLR.

VÁZTECHNOLÓGIA, GEOMETRIA ÉS FELSZERELTSÉG 

A Wilier Usma SLR egy 29”-es kerekű, HUS-MOD + Liquid Crystal Polymer ultra high modulus carbon vázas high end merevfarú XCO/XCM MTB kerékpár. A váz maga hihetetlenül könnyű, M-es méretben mindössze 850 grammot nyom a mérlegen. Vázkarakterisztikai jellemzők tekintetében mindent megkapunk, amit csak lehetséges: aszimmetrikus hátsórész, BOOST-szabvány, integrált kábelezés, kétféle átütőtengelyes szabvány fogadására képes 3D papucsok, IFP és még sok minden ezeken kívül is. 

Geometriáját tekintve a szokásos négy méretben elérhető, illetve a fejcsőszög csupán 67,75 fok, amely nyilván a minden eddiginél stabilabb irányíthatóság jegyében lett így megálmodva. Végül, de nem utolsósorban pedig, érdemes szót ejteni a mindösszesen 425 mm-es láncvilla hosszról, amely a stabilitáshoz nagyfokú agilitást, illetve reszponzabilitást ajándékoz az Usma SLR zsokéjának.

Felszereltség tekintetében igen gazdag a választék: az Usma SLR elérhető a SRAM XX SL és GX Transmission elektromos szettekkel. Aki pedig, a Shimano-ra esküszik, az választhat természetesen Shimano XT-t is. Villafronton minden felszereltséghez a Fox minden igényt kielégítő 32 Stecpcast Factory Kashima 100 mm-es villáját kapjuk. Kerekek vonatkozásában is szokásos top minőség jön szembe: a Miche 966 és K6 Carbon kerekei közül lehet választani minden felszereltség esetében, illetve a SRAM XX SL-hez még kérhető akár a Miche legjobb MTB kereke - a K1 Carbon is. Végül, pedig a felszereltségek zöméhez megkapjuk a Wilier Urta Bar integrált karbonkormányát, amely méltón kiegészíti az Usma SLR-t. 

Azt gondolom, ez egy mindenki számára széles spektrumot kínáló választék, ahol szinte csak a fantáza szabhat határt a lehetőségeknek.

REZÜMÉ

A Wilier Usma SLR egy szuperkönnyű, rendkívül okosan megálmodott geometriával rendelkező, nagyon szexi high end XCO/XCM MTB kerékpár, amely pont azokat a Wilier hagyományokat viszi tovább, amelyeket a leginkább szerettünk, és pont úgy, ahogy azt érdemes. 

Az ára is remek, hiszen már bőven 2 millió forint alatt is elérhető, amely ebben a kategóriában nem feltétlenül standard. Az Usma SLR egy több mint kiváló következő lépés az olaszoktól, egy nagyon jól megkonstruált ösvényen haladva – és ha megnézzük mennyire sikeres lett ez a modell (is) és hogy milyen eredménytáblázattal büszkélkedhet, azt hiszem, semmi kétség: megérkeztünk. 

kövess minket!

Speciális ajánlatainkért, exkluzív termékeinkhez, információkhoz kövess be minket!