Egyesületünk története és eredményei

Kerékpáros klubunk egyidős a vállalkozással, s ebben az évben ünnepli 25. évfordulóját! Miután abbahagytam a profi pályafutásomat a Ferencvárosnál, szerettem volna levezetni, hiszen évekig 25.000 km-t menni és aztán hirtelen abbahagyni nem tanácsos a sportorvosok szerint sem. Miközben a szokásos munkaidő előtti kisebb köreimet teljesítettem hozzám csapódtak bringások. Így alakult ki a keménymag, akikkel eljártunk később hazai amatőr versenyekre is, majd a nemzetközi porondon is megméretettük magunkat, nem is akármilyen eredményekkel.

Versenyzőkoromban nyitott szemmel jártam a nemzetközi versenyeken, így sokat tanultam a külföldi edzőktől, versenyzőktől - akár férfiakról, akár nőkről beszélünk.

2000-es évek elején lett először csapatmezünk, így már egységesen tudtunk utazni a versenyekre. Csapattagjaink minden korosztályban nyertek már amatőr magyar bajnokságot, sőt hármas csapatbajnokságon az elit magyar dobogóra is felállhattunk!

Többször vettünk részt az olasz amatőr Giro Friuli megyei 5 napos körversenyen is. Egy ízben Bacsek Zoltán győzelmével térhettünk haza. Sok olasz egynapost is teljesítettünk, melyek között volt amatőr országúti VB és EB szép számmal, ahol a mezőny első harmadában végzett nem egy versenyzőnk. Sőt, korosztályos amatőr egyéni időfutam világbajnoki mez is került hozzánk Gosztonyi Bálint jóvoltából! 2016-ban Felipe Gaston Miranda nyerte a 10 fordulós Akesz bajnoki sorozatot. Ebben az időszakban 4-szer lett egymás után szintén az Akesz 10 fordulós magyar bajnoki futamán Marton Orsolya női magyar bajnok!

Sokat edzőtáborozott a csapat Treviso-ban és a Dolomitokban is. Itthon minden héten 2-szer hétköznap és 2-szer hétvégén volt közös edzésünk. Ez a munka meg is látszott az eredményeinken. Volt olyan szombati Vác oda-vissza edzésünk, ahol a piros-sárga-fehér sor 25 tagja kígyózott végig az autósok minden tiszteletét kivívva.

A szigorú felvételnek köszönhetően, olyan balesetről, ahol én is ott voltam, mint edző a csapattal, nem tudok beszámolni. Az újak csak hátul mehetnek egy ideig, míg meg nem szokták a régi tagok szokásait és az itt lévő fegyelmet. Ahogy ezt már magukénak tudják, szép fokozatosan engedjük be őket a sorba. Ennek a legszebb példája számomra Babcsán Dani volt, aki az első edzésein, úgy száguldozott, mint a betöretlen csikó, mára egyike azon klubtagjaimnak, akire ha rárakom a kereket, csukott szemmel is el merek mögötte közlekedni. Megtanulta.

A másik, amire igyekszem megtanítani mindenkit, hogy szépen üljön a bringán, hiszen hiába a leggyorsabb kenus, ha nem energia hatékonyan lapátolja a vizet. Kerékpáron ugyanez a helyzet, mindenkinek elsőként a helyes hajtástechnikát kéne megtanulnia berögzítenie és aztán lehet nyomulni a már helyes testtartásban. Napjainkban még a profi mezőny is tartogat meglepetéseket számomra. Többnyire az online edzéstervek világát éljük, ahol az edző ritkábban látja a tanítványait, mint annak idején mi generációnkat. Akkoriban egy edző már a versenyzője fej vagy lábtartásáról megmondta, hogy ma csúcs születik vagy éppen le fog szakadni hamarosan a tanítvány.