Szolgáltatások

Táplálkozási szaktanácsadás

Általános ismertető a szolgáltatásról


FONTOS! A táplálkozási szaktanácsadás szolgáltatásunkat Rózsa Ágnes MSc dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértő, az MDOSZ Etikai Bizottság tagja végzi magánrendelésein, illetve online. A szolgáltatás menetét a harmadik pontban részletezzük. Ezekre a szolgáltatásokra nálunk kell bejelentkezni EZEN elérhetőségek valamelyikén, a szolgáltatás díja magánrendelése, személyesen 45 000 Ft/alkalom, online 35 000 Ft/alkalom. Ezeket az összegeket nálunk tudják előre rendezni személyesen készpénzben és bankkártyával, illetve online átutalással.

1, MIKOR ÉRDEMES ÉTRENDI TANÁCSOT KÉRNI, DIETETIKUSSAL KONZULTÁLNI?

Napjainkban egyre több, nem megfelelő szakemberek által hirdetett, gyakran egymásnak ellentmondó étrendi ajánlással találkozunk. A megalapozatlan információk, tévhitek birtokában sokan különböző „divatdiétákba” kezdenek, szintén sokan zsákutcába kerülnek, míg mások előbb-utóbb valamilyen emésztési zavarral szembesülnek. Mennyivel jobb lenne megelőzni az étrendi hibákat, s hozzáértő dietetikustól kérni az étrendi tanácsokat.

Optimális esetben preventív céllal mindenkinek legalább egyszer érdemes dietetikussal átbeszélni az étrendjét. Betegség esetén a megfelelően összeállított étrend segíti a gyógyulást, a panaszok megszüntetését, megelőzi az állapot romlását, vagy késlelteti a szövődmények kialakulását. Bizonyos kórképek kizárólag diétával kezelhetők.

2, AZ ÉTRENDI TANÁCSOK HASZNOSAK LEHETNEK:

  • Bizonyos életkorokban, pl. csecsemőkorban hozzátáplálás, kisdedek (1-3 éves), gyermekek és kamaszok (7-10, 11-14 és 15-18 éves), aktív felnőttek (19-69 éves) és idős korúak (69 év felettiek) számára, hiszen a különböző életkorokat eltérő sajátosságok és tápanyagigények jellemzik, az életkorokhoz kötődően más-más étkezéshez kötődő probléma léphet fel. 
  • Élethelyzetek is befolyásolják a táplálkozást, pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak és egyéb stresszes időszak alatt, ill. a szabadidős vagy aktív sportolók étrendje is eltér az általános ajánlásoktól.
  • Rövid-, ill. hosszútávú diéták, pl. hasmenéses, székrekedéses, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotokban, ill. túlsúly, elhízás, alultápláltság esetén
  • Preventív (megelőző) diéták, pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére, testtömeg-kontroll céljából.
  • Krónikus betegségekhez, pl. szív- és érrendszeri, allergiás, emésztőrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez kapcsolódó, a tüneteket enyhítő, a panaszmentes időszakot meghosszabbító, a szövődmények kialakulását késleltető diéták.
  • Az egyre nagyobb teret hódító alternatív táplálkozási szokásokat (különböző vegetarianus irányzatot, divatdiétákat) követők számára.

Az egyéni konzultáció mellett lehetőség van csoportos tanácsadásra is. Bizonyos állapotok, betegségek esetén ezeket is egyéni felmérés előzi meg. A részletekért érdeklődjön!

3, A DIETETIKAI TANÁCSADÁS MENETE:

  • Az 1. alkalommal személyesen találkozunk, amikor sor kerül a táplálkozási anamnézis felvételére (kórelőzmények, aktuális panaszok, tünetek, laborleletek, az étkezési és életmódbeli szokások részletes kikérdezése) és az antropometriai vizsgálatokelvégzésére (testmagasság, testtömeg mérése, testösszetétel meghatározása – testzsír%, zsigeri zsír, izom%. Ezután történik a Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása és a terápia céljának meghatározása.
  • A 2. találkozóra online formában kerül sor. A táplálkozási, táplálási terv kialakítása után javaslatokat teszek a dietetikai előírásoknak az Ön étrendjébe történő beépítéséhez. A szóbeli tanácsok és gyakorlati instrukciók mellett írott tájékoztató anyagokat is adok.
  • A következő, online kontroll alkalmak során az aktuális állapot értékelésére, az ellenőrző kérdésekre, az étrendjének felülvizsgálatára, az étrendi naplójának elemzésére, továbbá a felmerült kérdések megválaszolására, a diéta során tapasztalt nehézségek megbeszélésére kerül sor. A betegség, panasz jellegéből adódóan szükség lehet orvosi konzultációra, további vizsgálatokra, valamint a diéta módosítására, finomítására is. Kontroll lehetősége biztosított a kitűzött cél eléréséig.

A dietoterápia hosszútávú eredményességének alapja a pácines-dietetikus aktív együttműködése. Az elmúlt évek tapasztalata szerint a páciens céljai elérése felé vezető úton előfordulhatnak elakadások, amelyeken átsegítem, kedvező változáskor pedig ösztönzöm az eredmény elérése és ennek megtartása érdekében.

A táplálkozási szaktanácsadás szolgáltatásunkra személyesen, telefonon, illetve e-mail-ben lehetséges bejelentkezni, ekkor tudunk pontos időpontot egyeztetni.

kövess minket!

Speciális ajánlatainkért, exkluzív termékeinkhez, információkhoz kövess be minket!