Blog - Márta blogja

Személyes gondolataim a gravel bringákról és a 2024-es gravel világbajnokságról


Gravel, mint új, mindenki által követett kerékpáros műfaj? Vagy mégsem annyira új? Mikor elkezdődött hazánkban a 90-es évek elején a mountain bike őrület, olvashattunk a Mountain Bike Action Hungary hasábjain egy John Tomac nevű amerikai srácról, aki már abban az időben olyan bringát rakott össze magának, hogy kivívta az országúton és pályán nevelkedett lelkem rajongását.


Monti koskormánnyal? Hű, de menő - mondtam magamban miközben ragasztgattam a plakátját a szobám falára - anyám nagy örömére. Hab volt a tortán, hogy a srác a különcsége ellenére sorra nyerte ezzel a bringával a Grunding Kupákat (ez az akkori világkupa sorozat neve volt). Mivel az első hazai MTB magyar bajnokságot sikerült megnyernem, az edzőm ötlete nyomán megpróbáltuk a downhill szakágat is, ahol szintén én vagyok az első magyar bajnok. Imádtam, mind a kettőt.

Így nem is annyira furcsa, hogy mikor tavaly az első gravel vb-t megnéztem a tv-ben, kedvet kaptunk mi is egy-egy gravel bringához. Így lett egyikünknek egy Red Wine, másikunknak egy Stone Green színű Pinarello Grevil F7-je. Minden Pinarello Grevil F modell versenyzésre lett tervezve, itt nincs semmiféle kompromisszum. Ez nem a táska cipelős, túrázós műfaj. A Pinarello, ebben is a verseny szegmenst célozta meg. Azóta már sok murvás kalandon túl vagyunk velük, és jó döntés volt a jövőre nézve is, hogy mountain bike helyett ezt választottuk. Haladós, könnyű és egyben a gyönyörű, tipikusan Pinarello formáival rögtön rabul ejt. Belőlük mindig tartunk készleten is üzletünkben, így személyesen is megnézhető és el is vihető azonnal, ha a méret is megfelelő.

A Wilier gravel palettája sokkal nyitottabb, sokrétűbb:

Van köztük kifejezetten versenyre tervezett bringa, mint a Wilier Rave SLR vagy a Rave SL, amelyeket két funkciósként szoktunk emlegetni. Egy kerékpárban testesíti meg az országúti kerékpárt és egy gumi vagy akár teljes kerékszett cserével már indulhatsz is terepezni... Ezt a típust azok számára szoktuk ajánlani, akik nem akarnak két bringát tartani, illetve azoknak az árát kifizetni. Vagy, azok számára, akiknél kis hely áll rendelkezésre a lakásban a kerékpár eltárolására. Praktikus, könnyű karbon versenygravel kategória.


A Wilier Adlar a pakolós gravel bringa. Pakolós, mert ha kiviszed az utcára, többen fogják megkérdezni tőled nyálcsorgatva, hogy ezt a formatervezést mégis hogy képzeled? A hátsó kerék számára, ugyanis olyan ívet tervezett a Wilier, amit eddig csak időfutam gépeknél és nagyon aero országútiknál lehetett látni, gravel szegmensben soha. 3 Színben elérhető, ebből kettőt megnézhetsz az üzletünkben is mindig. Nekem a kedvencem a Lime színű, ahogy kitoltuk a műhelyből rögtön beleszerettem a feltűnő neon sárga dögös megjelenésébe. A második meglepetés akkor ért, mikor felemeltem, hogy állványba helyezzem. A súlya egyedülálló. Próbáld ki, emeld meg! És még miért pakolós? Nincs olyan része, ahová ne tudnál csomagot rakni. Lehet hozzá külön vásárolni Wilier csomagtartót előre, hátra és különböző Wilier gravel táskákat.

 

Wilier Jareen gravel bike, az alumínium narancs-ezüst csoda. Árban a legkedvezőbb Wilier gravel kerékpár. Csajoknak kifejezetten ajánljuk a kellemes szín kombó miatt, ami egyszerre modern és visszafogott. A házban Timi vitt egyet év elején, így heti visszajelzést kaptunk tőle egész nyáron. Megjárta a Pilist és a Balaton felvidéket vele. Ha azt mondom, hogy szervizbe még nem hozta vissza, akkor az jó hír a kerékpár teherbíróságát illetően ugye? S-es méretben azonnal megkaparintható nálunk.

Beszéljünk kicsit a Wilier Adlar Hybrid elektromos gravelről, amely bír a mechanikus Adlar minden jó tulajdonságával, csak megspékelték egy TQ-HPR50 Drive Unit 300 W teljesítményű motorjával. Shimano GRX 1x12 váltó rendszer van rajta és Miche 966 kerekekkel küldik. A nálunk lévő modell metál menta színben téged is azonnal elvarázsol majd, főleg ha még fel is ülsz rá és a nyomaték átrepít a terep küzdősebb részein.

Most hétvégén (október 5-6) lesz a gravel világbajnokság, sorrendben másodszorra! Nekünk ez hatalmas élmény, mert végre versenykörülmények között is láthatjuk szeretett szakágunkat, szeretett versenyzőinkkel. Én nézni fogom, nézzétek ti is - ha csak felvételről is!

kövess minket!

Speciális ajánlatainkért, exkluzív termékeinkhez, információkhoz kövess be minket!