Blog - Technika

A SOKOLDALÚSÁG CSÚCSA - WILIER RAVE SLR MODELLBEMUTATÓ

Én azt hiszem, sokat gondolkodhatott a Wilier, hogy az egyébként is csúcson pörgő gravel szakágat miképp lehetne „továbbreformálni”. Megmondom őszintén, magam erősen csodálkoztam volna, hogyha valami átlagos, vagy már mások által kipróbált vonallal rukkolt volna elő a legendás lilomos gyártó – ez ugyanis nem rájuk vallana.

Olyasmire gondolhattak, ami egyrészt belefér a gravel szakágba, és egyszerre visszacsatol valamiképp az országúti szegmensre is. Innen nézvést nem meglepő a Wilier Rave SLR sem.

Miről is van szó? Az volt az alapkoncepció, hogy hozzanak létre egy olyan kerékpárt, amely egyszerre egy teljes értékű gravel kerékpár és egy teljes értékű országúti kerékpár. Ennek megfelelen a Rave SLR kapható országúti kerékpáros, és gravel kerékpáros ferlszereltségekkel is. S ha – mondjuk – valaki egy országúti kerékpáros felszereltséget választ, akár egy gumicserével terepre is alkalmas kerékpárrá alakíthatja a Rave SLR-jét.

A másik elképzelés nyilvánvalóan, az volt, hogy mindezt a létező legmagasabb minőségi szinten valósítsák meg, így a szóban forgó kerékpár nem pusztán sokoldalúságával tűnik ki a mezőnyből, hanem komprumisszummentes high end minőségével is.

NOS, NÉZZÜK A RÉSZLETEKET!

Versenyzős attitűd és kiegyensúlyozott versenygeometria: mindkettő kevésbé extrém, mint az a Filante SLR és a Verticale SLR esetében tapasztalható, amelyek ugye, a Groupama - FDJ szakemberei által folyamatosan monitorozott kerékpárok. A Wilier újrarajzolta a sokoldalúságra összpontosító, totális high end koncepciót, hogy valamiképp eljuthasson a Rave SLR-ig.

Állításuk szerint nem a tökéletes kerékpárt keresték, hanem a tökéletes egyensúlyt a teljesítmény és a kényelem között. S én azt hiszem, a végeredmény magáért beszél.

A Wilier Rave SLR egy könnyű, tárcsafékes, HUS-MOD + Liquid Crystal ultra high modulus karbon vázas ready to race országúti és gravel kerékpár. A Rave SLR váza mindössze 950 grammot nyom a mérlegen M-es méretben, mellyel a peloton nagyon könnyű gravel alapú vázai közé tartozik.

A legendás liliomos gyártó a technopolimerek használatában szerzett összes tapasztalatát belerakta a projectbe, a szénszálat speciális viszkoelasztikus szálakkal, például folyadékkristályos polimerekkel keverték össze és így kapták meg a fentebb már ececsetelt rendkívül kiegyensúlyozott végereményt. Ezek konkrétan a versenymodelljeikhez használt, kipróbált konstrukciós technológiák, amelyek lehetővé tették olyan vezetési minőség elérését, amelyet minden profi versenyző szeretne.

Karakterisztika terén is minden az, aminek látszik. BB386 középrész, Balanced Racing Geometry, totális kábelintegráció, Easy-fit spacer-ek, Ritchey 1-Bolt Seatpost Clamp, Speed Release átütőtengelyes rendszer. A Rave SLR számos különböző beállítást teszi lehetővé az Accu-fit segítségével. A Rave SLR váz az egyik legsokoldalúbb választás.

S ha már geometria… ahhoz, hogy kiegyensúlyozott versenygeometriával rendelkező vázat hozzanak létre, a gondolkodást a csúcskategóriás országúti versenyreferenciákkal kezdték, és ezeket összekeverték az endurance országúti és gravel kerékpárok vázspecifikációival: mindezt anélkül, hogy torzították volna a tervezési fázis elején maguknak kitűzött teljesítménycélt. A legjobb versenykerékpárjaikhoz képest valamivel magasabb a stack-adat és valamivel rövidebb a reach, így a rendelkezésre álló karbon integrált kormányokkal kombinálva tökéletes szintézissé válik a Rave SLR a nagy teljesítmény és a kényelem között.

ORSZÁGÚTI ÉS GRAVEL SETUP-OK

Mint írásom elején említettem, a Wilier Rave SLR elérhető kifejezetten országúti és gravel felszereltségekkel is. Az országúti kerékpáros setup-pk esetében legfeljebb 35 mm-e gumit tud fogadni a váz, míg a gravel felszereltségi verziók esetén 45 mm-es gravel gumit. 

Akár Dura Ace Di2, akár Ultegra Di2 szettel választjuk a Rave SLR-t, mind a kettőhöz Miche Carbon kerekeket kapunk, Vittoria Corsa pro gumikkal. Amennyiben a GRX 1x12 vagy valamely elektromos, vezetéknélküli SRAM XPLR szett mellett döntünk, úgy választhatunk a Miche alumínium és karbon kerekei közül. Mindegyik felszereltségi változatot kiváló választásnak tartjuk.

 

VERDIKT

A Wilier Rave SLR összességében véve egy kompromissummente high end termék, gyönyörű külső adottságokkal, és elképesztő sokoldalúsággal. Akár gravel, akár országúti setup-ok valameyikével választjuk, nehéz a Rave SLR-el mellélőni. Minden elemében sokak választása lehet.

kövess minket!

Speciális ajánlatainkért, exkluzív termékeinkhez, információkhoz kövess be minket!