Blog - Technika

A CUKI HIÉNA – WILIER JENA MODELLBEMUTATÓ

A hiénáról mindenkinek egy gusztustalan, nyálát csorgató dögevő jut eszébe, aki falkába verődve sunyin koslat a csúcsragadozók árnyékában, hátha neki is leesik valami az elejtett prédából. A Jena hiénát jelent, és egy teljesen másik aspektus ihlette az elnevezést - mégpedig a mindenevés aktusa. A hiéna ugyanis, mindenevő, és ugyanez igaz a mindenféle terepviszonyok között otthonosan közlekedő Wilier Jena-ra is. Épp ez a sokoldalúság az, amely ezt az egyébként szerintem rendkívül ötletes elnevezést ihlette.

A Wilier hagyományosan erős gravel kerékpárok terén (is). A Wilier Jena tulajdonképpen az első komolyabb dobásuk ebben a szegmensben, karbon vázzal és gravel setup-al. S már ennél a modellnél tökéletesen megmutatkozott az a sokat emlegetett elkötelezettség, amely azt eredményezte, hogy ez a modell mintegy korát megelőzve ma is az egyik legnépszerűbb a maga szegmensében.

Természetesen, annak, hogy valami ennyire közkedvelt lesz, mindig megvannak az okai, így ez sem magától alakult így. A Jena ugyanis, minden tekintetben egy klasszikus értelemben vett gravel kerékpár, abból a megfontolásból eredeztetve, amely megfontolás még abból az időből származott, mikor ezt a szegmenst még nem cincálták szét 6 különböző alkategóriára. A legendás liliomos gyártó egyszerűen csak szeretett volna egy könnyű, gyors, komfortos és mindemellett rendkívül sokoldalú kerékpárt kihozni, amely egyszerre alkalmas mindenféle útburkolaton való mindennapos közlekedésre, vagy akár teljesítményorientált sportolásra is.

GRAVEL SZTORI CÍMSZAVAKBAN 

A gravel kerékpár története alapvetően három felhasználási és tervezési alapelv alapján szerveződik rendbe. 

  • az első, a bike for all szisztéma: jelesül egy olyan kerékpár megalkotása került a tervezőmunka fókuszába, amely mindenféle igénybevételnek valamilyen mértékben képes megfelelni. 
  • a második, a drop bar for all koncepció: magyarán, a koskormányt mindenhová fel lehet szerelni és az minden típusú kerékpár irányítására alkalmas lehet.   
  • a harmadik, pedig az only one bike elképzelés: tehát, ha csak egy darab kerékpárt szeretnél, vagy csupán egyet engedhetsz meg magadnak, akkor az egy gravel legyen, mert az mindenképpen olyan lesz, amely többféle felhasználási területre is alkalmas.

Ez a három filozófiai topik a gravel kerékpár kategória kvintesszenciája tulajdonképpen.

Természetesen, azóta már – ahogy fentebb említettem – szegmentálták ezt a szakágat is, és létezik gravel kerékpár túrázásra, komfort felhasználásra, és akár versenyzésre is - illetve, ezeken belül is különböző geometriák, vázanyagok, kormányszerkezetek, elektromos rásegítések és egyéb változók állnak rendelkezésre. A versenyzős gravel kategóriát annyira komolyan veszik, hogy számos versenyt – sőt, már vilagbajnokságot – is rendeznek belőle.

WILIER JENA – VÁZTECHNOLÓGIA RÖVIDEN

A Wilier Jena egy tárcsafékes, high end Mitsubishi 60TON UD + S.E.I. Film Technology ultra high modulus karbon vázas gravel kerékpár, amely nem csak anyaghasználatában, de kidolgozottságában és karakterisztikájában is a patinás olasz gyártó legszebb hagyományait idézi. Könnyűség, verszatilitás és olaszos szépség.

Természetesen, vázkarakterisztikai jellemzők terén is nagyon erős a Jena: aszimmetrikus hátsó háromszög, BB92 press fit középrész, láncleesés gátló és sok minden más olyan attribútummal is rendelkezik a Jena, ami egy ilyen gravel kerékpárt egy közel makulátlan olasz prémium termékké varázsolhat.

A Jena egy olyan karbon gravel kerékpár, amelyet úgy terveztek, hogy a lehető legnagyobb választási szabadságot biztosítsa, amikor kerékpározni indulsz. A Jena-t úgy tervezték, hogy kielégítse a te igényeidet, legyen szó a teljesítmény hajhászásról földúton és aszfalton, avagy kalandozásról, felfedezésről és örömkerékpározásról.

A Jena egy könnyű, reaktív és könnyen kezelhető kerékpár, versenykomfort geometriával, amely képes alkalmazkodni a gravel kerékpároktól elvárt sokrétű felhasználásához.

VERSENYKOMFORT GEOMETRIA 

A Wilier Jena 60TON monocoque karbon váza 5 méretben kapható (XS-től XL-ig), amely geometriája magas szintű kényelmet tesz lehetővé, anélkül, hogy feláldozná a reakciókészséget és a teljesítményt, ami egyébiránt nagyon közel áll a Wilier versenyzésre szánt kerékpárjaihoz.

A picit laposabb szögű fejcső biztosítja a menetminőséget és a stabilitást a nehezebb pályákon is. Másfelől, a hátsó háromszöget úgy tervezték, hogy határozottabban reagáljon a függőleges irányból érkező erőhatásokra, így elnyeli a talajhibák által keltett rezgések nagy részét.

HASZNÁLHATÓSÁG 

A Wilier Jena használhatóságára élő bizonyítékok sora áll rendelkezésünkre. A váz/villa és a kerekek közötti távolság lehetővé teszi, hogy 28”-os kerekekre vagy 650B átmérőjű MTB kerekekre ballonosabb gumikat szerelj fel. A 28”-os kerekekre akár 44 mm széles gravel gumikat is felszerelhetünk, míg a 650B MTB kerekekre akár 48 mm széles köpenyek is felférnek, ami 1,95”-nek felel meg nagyjából.

Számos pakolhatóságot elősegítő szem áll rendelkezésre a Jena vázon, amelyek lehetővé teszik kulacstartók, táskák, tárolók vagy sárvédők felszerelését. Az első villára például felszerelhetsz két kulacstartót vagy egy lowrider tartót is táskák számára.


VERDIKT 

A Wilier Jena tehát, egy rendkívül sokoldalúan használható, borzasztóan cuki hiéna. Igazából minden tekintetben ideálissá tették a legtöbb felhasználói igény kieléítésére, tehát egyszerre alkamas ad hoc jellegű komfort kerékpározásra, hosszabb túrákra, de még akár versenyzére is. Mindenféle terepre abszolút alkalmas, könnyű, agilis, de mégis rendkívül komfortos.

Mit lehet ehhez még hozzátenni? Tök jó az ára is. Ajánljuk.

kövess minket!

Speciális ajánlatainkért, exkluzív termékeinkhez, információkhoz kövess be minket!