Blog - Technika

MINDENÜKET BELERAKTÁK – WILIER URTA MAX SLR MODELLBEMUTATÓ


A Wilier Urta Max SLR Simone Avondetto révén XCO európa bajnok lett 2024-ben, ráadásul Avondetto személyében az első olasz európa bajnokot üdvözölhettük. S nem szabad elfelejteni, hogy Simone még U23-ban világbajnok is volt, méghozzá tesztünk főhősének testvérmodelljével, az Urta SLR-el.

De az Urta Max SLR több világkupa győzelmet is aratott az elmúlt egy évben, így egy kiemelkedően sikeres modellről beszélhetünk, s hogyha még a Pinarello újdonsült mountain bike-jait is idevesszük, elmondhatjuk azt is, hogy az olasz MTB-gyártás soha nem látott fénykorát éli napjainkban. S nem tagadom: ennek nem tudunk eléggé örülni.

Mikor ennek a kerékpárnak a modellbemutatójára készültem, egy kicsit bajban voltam. Ugyanis, az ember mindig keresi a párhuzamokat és úgy általában véve valamiféle fogódzót, hogy az írása alanyát valamiféle kontextusba tudja helyezni a kedves olvasó számára. Azonban az Urta Max SLR ebben (is) kivételt képez, ugyanis több tekintetben is példa nélküli XCO mountain bike-ról van szó.

WILIER FULLY MOUNTAIN BIKE-OLÓGIA 

A Wilier és a mountain bike szegmens kapcsolata nagyon régi időkre nyúlik vissza. A kezdeti időket nem is fejtegetném itt, mert a nyolvanas évekbe kéne visszakalauzolnom téged, és annak még nem sok köze volt ahhoz, amiről most beszélmni szeretnék. Aztán, szerintem már nagyon kevesen emlékeznek a 2010-es évek elején az aluvázas Rossorubino fully változatára, vagy akár később a karbon vázas 303XC-re – mind a kettő természetesen még 26”-os kerékkel volt szerelve. Aztán, ott volt a gyönyörű 903TRN, amely már kifejezetten 120 mm-es villához volt tervezve (de a 100 mm-est is bele lehetett tenni, kipróbáltuk), és egy csodás XC fully, illetve egy hamisítatlan trail romboló között helyezkedett el valahol. 

Majd egy korszakváltás keretében érkezett az első kifejezetten profi versenyzőknek szánt XC fully-uk (ez már 29”-es kerekekkel), ő volt a 101FX, amely a legendás 101X mellett egy kicsit elszürkült. Majd jött a ráncfelvarrt változat, a Wilier 110FX, amely rögtön egy Cape Epic kategóriagyőzelemmel debütált a Fojtik-Debertolis duó révén

Az igazi nagy dobás azonban az Urta SLR volt, amely pechére a covid-időszak árnyékában élte aranykorát - hiszen ezek voltak azok az évek, amikor sikert sikerre halmoztak ezzel a bringával. Végül, pedig megjelent elemzésünk főhőse, a downcountry forradalmár: a Wilier Urta Max SLR.

VÁZKARAKTERISZTIKA 

A Wilier Urta Max SLR egy 29”-es kerekű high end HUS-MOD + Liquid Crystal ultra high modulus carbon vázas cross country/downcountry fully MTB kerékpár. Ezt a szénszálas alapanyagot használja a Wilier – többek között – a Filante SLR vagy a Turbine SLR aszfaltra tervezett csúcsmodelljei esetében.

Karakterisztika: BOOST-szabvány, MUD-PROTECTOR, UDH Dropout és egyedi integrált kábelezés. Teljesen új geometriát kapott, amely rövidebb felsőcsőhosszokat, hosszabb reach adatot és laposabb villaszöget jelent. Integrált hátsó rugóstag (Integrated Shock Absorder), a Flat Mount fékfelfogatás könnyebb, mint a hagyományos post mount megoldás, és jól egyensúlyozza ki a vázra ható erőket is. Az Urta Max SLR-en lehetővé tették még egy kulacstartó felhelyezését, illetve megkapta az UDH Dropout-ot is.

De, ami igazán unikálissá teszi, az az, hogy egyfelől rettenetesen könnyű, és mindezt úgy teszi, hogy 120-as villához tervezték, és – nagyon fontos – az összes felszereltségi változatban az is van benne! Miért unikális ez? Mert bár downcountry kerékpárt láttunk már, de olyat, amivel profi EB-t meg világkupákat nyernek, ennyire könnyű, és ennyire tökéletesen irányítható – nos, ilyet biztosan nem

KINEMATIKA + FINOMSÁGOK 

Tehát, az Urta Max SLR első és hátsó háromszöge a Wilier csúcsminőségű HUS-MOD karbonjából készült a kiegyensúlyozott merevség érdekében, akárcsak a high end országúti kerékpárjaik. A hátsó himba flex-stays egyforgáspontú felfüggesztését ehhez az új karbon XC MTB kerékpárhoz alakították, frissített, 3 fokozatú regresszív-progresszív lengési opcióval a hatékony terepversenyzés érdekében – amely 120 mm-es hátsó kerék mozgást biztosít az egyedi hangolású 45 mm-es rugóstag segítségével. A rugóstagok mindegyike háromfázisú reteszelő funkcióval rendelkezik: nyitott, szofisztikált mozgást engedő - és teljesen zárt.

A rövidebb Urta SLR-el ellentétben az új Urta Max SLR minden kábelvezetést a vázon belülre helyez a felső kormánycsapágyazáson keresztül. Itt kevésbé arról van szó, hogy minden kábelt el kell rejteni, hanem inkább arra törekedtek, hogy korlátozzák a fejcsövön található lyukak számát, amelyeket a váz egy ilyen kritikus részébe kellene helyezni. A tisztább és átláthatóbb kábelelvezetés, illetve a – bár nyilván csekély - súlymegtakarítás mellett ez mindenképpen egy előnyös megoldás.

A Wilier az Urta Max SLR-hez egy új ,Urta Max Bar nevezetű, -27°-os integrált karbon kormányt ad (számos felszereltségi változathoz) – amelyet azoknak a versenyzőknek szán, akiknek még lejjebb kell menniük a versenyre hangolt üléspozíció érdekében.

Továbbá, az Urta Max SLR-ben van hely két teljes méretű kulacsnak, max. 38-as lánckeret tud fogadni, van benne integrált (de eltávolítható) sár-védelem (MUD-PROTECTOR), és beépített lánvilla-védő.

A váz SRAM-rendszer fogadására alkalmas cserélhető UDH-papucsot, 31,6 mm-es diaméterrel rendelkező nyeregcsövet, pressfit BB92 középrészt, 1,5 hüvelykes kormánycsapágyat, BOOST-os átütő tengelyeket és flat mount rögzítésű hátsó féket tartalmaz.

TURPISSÁGOK A GEOMETRIAI TÁBLÁZATBAN 

Ha az Urta Max SLR-t összevetjük az Urta SLR-el, a különbség akkor jelentkezik igazán, ha belemélyedünk a geometriák rejtelmeibe – mert a 20 mm-es plusz rugóúton kívül is lényeges különbségekkel szembesülhetünk. Már kapásból az Urta Max SLR másfél fokkal laposabb, 67,5°-os fejcsővel és 15-20 mm-rel hosszabb reach-el rendelkezik. Az Urta Max SLR ettől sokkal erősebbnek és hatékonyabbnak tűnik a technikás XCO/XCM versenyeken.

Ennek ellenére tagadhatatlanul egy minden elemében verseny MTB-ről van szó, és sok erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a versenyző pozícióját, illetve súlypontját alacsonyan tartsák a hosszabb reach-el és stabilabb szögekkel rendelkező Urta Max SLR-en. Mindeközben, a Wilier megtartotta a 435 mm-es láncvillahosszt, enyhén (40 mm-el) lejjebb vitte a csapágyesést, és ténylegesen 6-9 mm-rel csökkentette a fejcső magasságát, hogy a váz méreteinek egymásra épülésének dinamikája változatlan maradjon, még hosszabb rugóút esetén is (120 mm-es L-nél még csökkent is a stack adat a 100 mm-es L-hez képest!).

REZÜMÉ 

A Wilier Urta max SLR egy egészen újszerű koncepció mentén készült, és azt hiszem, nem kell külön megemlíteni azt sem, hogy a kísérlet sikeres volt. A Wilier mert nagyot álmodni, beletett mindent, amit csak tud - és édes lett az ébredés.

Nincs kétség, a piac egyik legjobb XCO/XCM/downcountry kerékpárja lett az Urta Max SLR, amely egy egészen kivételes színvonalú mérnöki erőfeszítés végeredménye.

S arról sem szabad megfeledkezni, hogy nagyon szép is lett. Sőt, egy külön a párizsi olimpiára készült limitált példányszámban elérhető Olypop elnevezésű verzió is van belőle, ami különösen szívet melengető.

kövess minket!

Speciális ajánlatainkért, exkluzív termékeinkhez, információkhoz kövess be minket!