Blog - Technika

A KISEBBIK KIRÁLYFI - WILIER USMA SL MODELLBEMUTATÓ

 

A Wilier Usma SLR-ről azt írtam, hogy az „egyszerűség nagyszerűsége”, és most itt van a kistestvér, a kisebbik királyfi, amely az Usma SLR-hez nagyon hasonló vázkarakterisztikával, küllemmel és küldetéssel is rendelkezik. Nyilván nehezebb, kokpitban, és úgy általában felszereltségben sem ugyanaz, de nem is ugyanaz az árcédula fityeg rajta.

A Wilier Usma SL tulajdonképpen az utolsó generációs 101X utódja, de annak jóval modernebb, szebb és műszaki tartalmát illetően is már egy teljesen másik generáció képviseletét tisztelhetjük benne.

A Wilier off-road hardtail választéka tehát, az SL változat bevezetésével bővül, amely az előbb említett XC versenymodell Usma SLR minőségét és menetteljesítményét szélesebb közönséghez igyekszik eljuttatni. A könnyű monocoque karbon váznak köszönhetően az Usma SL könnyen kezelhető és természetesen 100 mm-es rugóúttal rendelkezik. Megőrizte ugyanazt a versenygeometriát, mint a versenyspecifikus nagytestvér, de elérhetőbb áron és kevésbé extrém össztömeggel kapható.

 

WILIER XCO HARDTAIL HISTÓRIA  

A Wilier Triestina óriási OFF-ROAD hagyományokkal rendelkezik, s ezen belül hosszú történelme van a high-end merevfarú XC MTB-knek is. Kezdődött a 101XC-vel most már 15 évvel ezelőtt (még 26”-os kerékkel és gyorszárral!), amely a maga idejében egy hihetetlenül innovatív merevfarú cross country mountain bike-nak számított. Utána érkezett, a 2010-es évek elején (már 29”-es kerékkel, és elöl átütőtengellyel) a 101XN, amely egyszerre volt könnyű, merev és mindenféle XCO/XCM versenyszituációban hatékonyan bevethető fegyver. 

Az igazán nagy revelációig – amely világszerte sokaknak feladta a leckét – várni kellett a 2010-es évek közepéig, ő volt a 101X. Azt hiszem, hogy talán a leglegendásabb olasz merevfarú XC MTB gurult le a tervezőasztalról az ő személyében. Amely egy teljesen megújúlt geometriával, hihetetlenül könnyű kivitelben, elől-hátul átütőtengellyel, illetve valami megütközést keltően gyönyörű kivitelben indult el világhódító útjára. Ezek után jött egy nagyobb ráncfelvarrás, és egy új név: megjelent a 110X, amely amellett, hogy a 101X-et egy kategóriával lejjebb száműzte a legendás liliomos gyártó modellpalettáján, BOOST-os volt - és rögtön egy Cape Epic kategóriagyőzelemmel debütált. 

Ami pedig, mindezt valahol feledtette, az az új Wilier-koncepció jegyében született MTB modellsorozat volt, amellyel azóta nagyjából mindent megnyertek, amit meglehetett. Ennek a divíziónak a merevfarú csúcsmodelljeként mutatkozott be a Wilier Usma SLR, most pedig, a kistestvér, az Usma SL.

 

VÁZTECHNOLÓGIA, GEOMETRIA ÉS FELSZERELTSÉG  

A Wilier Usma SL egy 29”-es kerekű, NHU-MOD high modulus carbon vázas merevfarú XCO/XCM MTB kerékpár. A váz maga könnyű, M-es méretben mindössze 1 160 grammot nyom a mérlegen. Vázkarakterisztikai jellemzők tekintetében mindent megkapunk, amit az Usma SLT tekintetében: aszimmetrikus hátsórész, BOOST-szabvány, integrált kábelezés, kétféle átütőtengelyes szabvány fogadására képes 3D papucsok, IFP és még sok minden ezeken kívül is. 

Geometriáját tekintve a szokásos négy méretben elérhető, illetve a fejcsőszög csupán 67,75 fok, amely nyilván a minden eddiginél stabilabb irányíthatóság jegyében lett így megálmodva. Végül, de nem utolsósorban pedig, érdemes szót ejteni a mindösszesen 425 mm-es láncvilla hosszról, amely a stabilitáshoz nagyfokú agilitást, illetve reszponzabilitást ajándékoz az Usma SL új gazdájának.

Felszereltség tekintetében jelenleg kétféle közül választhatunk: az Usma SL elérhető a SRAM S1000 T-Type AXS elektromos szettekkel, illetve a Shimano XT-t mechanikus alkatrészcsaládjával. Villafronton minden felszereltséghez a Rock Shox adja a csillapítást: a SRAM-os verzióhoz a SID BSE SL RL 100 mm-es villáját kapjuk, a Shimano-shoz pedig, a Recon RL-t. Kerekek vonatkozásában is a szokásos minőség jön szembe: a Shimano MT501 és a Miche XM45 kerekei közül lehet választani.

 

VERDIKT

A Wilier Usma SL tehát, egy kiváló választás azoknak, akik kifejezetten XCO/XCM mountain bike-ot keresnek maguknak, és szeretnének egy könnyű, rettenetesen csinos, de mindeközben kiváló áron elérhető darabot. Az Usma SL ugyanis pontosan ilyen.

kövess minket!

Speciális ajánlatainkért, exkluzív termékeinkhez, információkhoz kövess be minket!